Kupując klarowny sok jabłkowy i idealnie przesianą mąkę zazwyczaj nie pamiętamy, że za jakość tych produktów odpowiadają umiejętnie dobrane siatki metalowe. To one zatrzymują zanieczyszczenia, a jednocześnie sprawiają, że filtracja jest zgodna z surowymi normami. Sprawdź, jak połączyć bezpieczeństwo żywności z wykorzystaniem siatek.
Siatki metalowe w przemyśle spożywczym służą do filtracji płynów (np. soków, produktów mlecznych, olejów), przesiewania (kontroli wielkości cząstek np. mąki i cukru) i suszenia. Oto co trzeba o nich wiedzieć.
Siatki odporne na korozję
Stal nierdzewna 304 – popularny materiał do produkcji siatek – jest odporna na korozję i łatwa do czyszczenia. Siatki metalowe producenta Metalex nie poddają się kwasom owocowym ani solance, a ich gładka powierzchnia utrudnia tworzenie biofilmu (warstwy mikroorganizmów). Podczas pasteryzacji używane są siatki do produkcji żywności ze stali 316Ti lub duplex (zapewniają odporność na wysokie temperatury siatek metalowych).
Parametry oczka i splotu
Metalowe sita tkane wykorzystywane do filtracji w przemyśle spożywczym mają rozmiary oczek od 0,025 mm do nawet 25 mm i różną grubość drutu. Dzięki temu łatwo dopasować je do konkretnych wymagań. Możliwa jest też personalizacja sit (w tym precyzyjne cięcie siatek), czyli „uszycie ich na miarę” klienta, z mniejszą ilością odpadów. Popularne sploty w siatkach dla sektora spożywczego to:
- płócienny – do przesiewania mąki, cukru, przypraw, kakao oraz filtracji cieczy (np. soków, odsączania serwatki),
- skośny – do przesiewania produktów o ostrych krawędziach (np. granulatów, suszonych warzyw), sortowania cięższych frakcji (np. orzechów) i mycia warzyw,
- holenderski – siatki do filtracji w przemyśle spożywczym, tam, gdzie jest potrzebna precyzja (filtracji cieczy pod ciśnieniem, np. olejów roślinnych).
Niezależnie od średnicy drutu, siatki do separacji w przemyśle spożywczym muszą mieć wysoką powierzchnię otwartą, by nie dławić przepływu produktu.
Bezpieczeństwo żywności i siatki metalowe
Dobrze dobrane siatki do separacji w przemyśle spożywczym skracają czas mycia CIP (bez demontażu instalacji), a tym samym zmniejszają zużycie wody i chemii. Rozwój biofilmu w „martwych strefach” skutecznie powstrzymuje m.in. wykorzystanie gładkich spawów TIG i zaoblone krawędzie – resztki z produkcji nie przywierają do drutów.
Siatki metalowe do przemysłowego przetwarzania żywności powinny spełniać wymagania Rozporządzenia (WE) 1935/2004 regulującego użycie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.